Waarom je geen dagcrème met SPF moet gebruiken

a

Waarom je geen dagcrème met SPF moet gebruiken

Omdat dit heerlijke weer je uitnodigt om in het zonnetje te gaan zitten begin ik met een jaarlijks terugkerend onderwerp:

Zonbescherming

Moet je nu wel of geen zonnefilter in je dagcreme gebruiken?

Skinamsterdam.nl voor uw advies over zonnen en een goede huidbeschermer

Nee! je hoeft geen dagcrème met SPF te gebruiken

SPF is de Sun Protection Factor. Een zonnefilter.

Die wordt bij een aantal cosmeticamerken toegevoegd aan dagcrèmes. Om ons te beschermen tegen de zon en eventuele zonschade.

Maar we worden wel erg bang gemaakt voor de zon, terwijl de zon ook heel goede eigenschappen heeft. Dus: niet te lang en niet te kort in de zon is mijn advies! Bouw het langzaam op, zodat je huid tijd krijgt om pigment op te bouwen wat je beschermd.

Ik leg je uit waarom je beter geen dagcrème met SPF moet gebruiken:

 • Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn de meest gebruikte zonnefilters irriterend voor je huid. Dat wil je dus liever niet de hele dag op je gezicht hebben;
 • We zitten (bijna) de hele dag binnen. Dan heb je helemaal geen zonnefilter nodig;
 • We hebben (zeker in deze tijd van het jaar) een tekort aan vitamine D. Door altijd een zonnefilter te gebruiken kun je geen vitamine D aanmaken, terwijl vit. D ons juist weer bescherming biedt in vele opzichten en zorgt voor stevige botten en een gezond gebit;
 • Crèmes met SPF bieden schijn-veiligheid. Je weet vast wel dat je je iedere 2 uur moet insmeren als je de hele dag in de felle zon bent. Doe je dat ook met je dagcrème? Nee, daar wil je juist de hele dag mee doorkomen, zonder bij te hoeven smeren.

 

Wat dan wel? Want je mag niet verbranden

 • Laat je huid langzaam wennen aan de zon, bouw langzaam op in het voorjaar.
 • Je bouwt nog beter je bescherming op met de speciale producten van S.P.A.: de Fluide Solaire voor het gezicht en de Plein Air, een olie voor het lichaam. Deze activeren de pigmentcellen, waardoor een natuurlijke bescherming opgebouwd wordt, maar bevatten geen filter waardoor je wel vit. D aan kunt maken.
 • Word je bewust van je gedrag in de zon; hoe lang je er in zit.
 • Ga kort onbeschermd de zon in voor de vitamine D aanmaak. Misschien is dat maar een kwartier als je een gevoelige huid hebt en met bovenstaande S.P.A. producten kun je langer erin blijven.
 • Als de zon hoog staat raken de UVB stralen je, die heb je nodig voor de aanmaak van vitamine D. In de zomer is dat tussen ca 11 en 15 uur, de tijd dat je schaduw niet langer is dan jezelf.
 • Na je zonnebad ga je je insmeren met een zonnecreme die bij je huidtype past, met de juiste beschermingsfactor. Of je gaat de zon uit.
 • Iedere 2 uur smeer je je weer in, zolang je in de zon blijft. Smeer ruim! Je wordt echt wel bruin, het gaat geleidelijk en je huid lijdt er dan niet onnodig onder.
 • Gebruik Zonproducten met een veilig filter. Vaak zijn dat mineralen uit gesteenten (niet te verwarren met mineralie olie!) Ik heb verschillende in het assortiment o.a. van Les Gavots en van the Ohm.
 • Probeer zoveel mogelijk verschillende kleuren groenten en fruit te eten voor verschillende anti-oxidanten, die je nodig hebt voor de bescherming van binnenuit.
 • Ook voor de bescherming van binnenuit zijn de Skin Balance en SkinProtect van LavieSage super. Deze helpen pigment op te bouwen, waardoor je beter bruint en dus ook beter beschermd bent en dus langer in de zon kan zonder zonnefilter. Deze helpen ook goed tegen zonne-allergie.
 • Na je zonnebad reinig je je huid en breng je de After Sun Gel voor het gezicht of de creme voor je lichaam aan met onder andere vitamine E. Zo breng je het vochtgehalte weer mooi op peil.

 

Goede zonproducten beschermen je huid tegen verbranden en tegen het uitdrogende effect. De producten van Les Gavots bevatten bovendien oliën die effectief zijn huidveroudering en zelfs tegen schimmels en gisten, omdat die vaak in het zand zitten en uitslag of pigmentvlekken kunnen geven.

 

Het is niet bewezen dat zonproducten je beschermen tegen huidkanker.

Wees daarom verstandig in de zon!

 

Gebruik je S.P.A. crème? Dan ben je goed bezig. Maar dat wist je al J!

Daar zitten geen filters in. Maar wel vele vitamines die de huid beschermen. Ook het Sérum ‘d Ete beschermt en verzorgt de huid goed met de frambozenpitolie erin.

En lekker praktisch; je kunt de crèmes overdag en/of snachts gebruiken.

Je kunt de zonproducten gewoon over je crème aanbrengen.

 

Wist je dat zonne-allergie meestal een allergie voor het zonproduct is? Vaak heb je daar dus geen last meer van als je overstapt op een natuurproduct. Mocht je daar evengoed last van hebben dan hebben we bij S.P.A. druppeltjes (Traitement Terrains) die je daartegen kunnen beschermen van binnenuit, zo ook de Balance & Protect.  Kom gerust bij me langs voor advies.

 

Ook (of eigenlijk juist) voor kinderen is een goede en veilige zonbescherming heel belangrijk! Maar wees dus ook weer niet te snel bezorgd als ze een kwartiertje buitenspelen zonder bescherming.

Wil je weten welke zonproducten geschikt zijn voor jouw huid? Stuur een berichtje naar me via yvonne@skincareamsterdam.nl

 

Geniet van de zon!

 

Yvonne Carstens

Geen reactie's

Geef een reactie