LET OP: MINERALE OLIE IN VÉÉL COSMETICA.

LET OP: MINERALE OLIE IN VÉÉL COSMETICA. WAAROM HET SLECHT IS VOOR JE HUID!

Je vindt het in ontelbare cosmetica. Minerale oliën worden veelvuldig in de beauty-industrie toegepast. Het is reukloos, goed smeerbaar en een vettig product. Bovendien is het een goedkoop en stabiel vulmiddel voor onder anderen gezichtscrèmes, body-lotions, make-up, haar producten, babyproducten, lippenbalsem. Ga zo maar door. Maar wat is minerale olie en wat doet het met je huid?

Minerale Oliën drogen de huid uit.

 

Minerale oliën zijn een restproduct van de olie industrie (petroleum-industrie). Het klinkt op zich wel als een natuurlijke olie en het komt daadwerkelijk ook uit de grond. Door de term ‘minerale’ zou je kunnen denken dat het mineralen bevat, maar dat is absoluut niet zo. De olie wordt gedestilleerd uit petroleum en dan intensief gezuiverd.

Op de INCI lijst (ingrediëntenlijst) van een product wordt minerale olie als volgt aangegeven: vaseline, petroleum, petroleumdistillatis, paraffinum liquidum, lanolin, lanoline.

Minerale olie heeft meer effect op de gezonde conditie van je huid dan dat je in eerste instantie zou denken. Het legt een afsluitend laagje op de huid. Waardoor het de vochthuishouding en de zuurstofcirculatie blokkeert. Er kan niks meer in en er gaat niks meer uit. Bovendien trekt minerale olie vuil aan dat blijft plakken op deze vette substantie. Daardoor is er sneller kans op verstopte poriën. Wat weer mee-eters, irritatie en ontwikkeling van acne kan veroorzaken.

Langdurig en veelvuldig gebruik van minerale olie/vaseline zorgt er voor dat de huid uitdroogt. Omdat het een ondoordringbaar vettig laagje op de huid legt hoeft je huid geen talg meer aan te maken omdat het al vet genoeg is. De huid wordt als het ware lui. Wanneer het beautyproduct met minerale olie niet meer aanwezig is op de huid voelt de huid droog aan. De huid produceert geen natuurlijk vetlaagje. Daardoor ga je weer meer smeren om toch dat comfortabele gevoel te krijgen.

Een goed voorbeeld is Labello (Het hoofdingrediënt is een minerale olie). Je hebt droge schrale lippen en smeert ze lekker in. Het laagje labello gaat er door eten, praten, drinken etc. snel af en je lippen voelen weer droog aan. Snel weer smeren! Uiteindelijk moet je steeds vaker smeren om het gewenste resultaat te krijgen. Dit wordt ook wel ‘parafineverslaving’ genoemd.

Zie je de vicieuze cirkel? Waarom los je het probleem niet op in plaats van het te verbergen met minerale olie? Minerale olie doet verder niets voor je huid: het bevat geen werkzame stoffen voor je huid en het is volledig huidvreemd. Je huid heeft er dus niets aan. Waarom zou je het dan gebruiken om je huid te verzorgen?

Er zijn genoeg natuurlijke alternatieven voor minerale olie. Goede alternatieven zijn bijvoorbeeld olijfolie, jojoba olie, Avocado en druivenpit olie. Veel natuurlijke cosmetica bedrijven maken van deze ingrediënten gebruik in plaats van minerale olie. Wil je geen minerale olie meer gebruiken? Als je stopt met het gebruik van een beautyproduct met minerale oliën duurt het enige weken voordat de huid uit zichzelf weer hersteld. De huid kan wat onrustig worden door al het vuil wat uit de huid komt. Wees dan wel even geduldig: bij veel mensen is de huid en vooral lippen extra droog na het stoppen met minerale olie. Dat komt omdat de huid uit zichzelf weer talg aan moet gaan maken. Wanneer je dan een beter product gaat gebruiken kan het even duren voordat je hiermee ook goede resultaten krijgt. Gewoon even volhouden, je huid zal je zeer dankbaar zijn…

In mijn salon gebruik ik enkel 100% natuurlijke producten zonder minerale oliën. Dus heb je last van een droge huid en/of gebruik je minerale oliën, ik help je er vanaf. Bel me voor een afspraak:  020-3372633 of stuur me een mailtje: yvonne@skincareamsterdam.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *